sobota, 17 grudnia 2011

Zasady diety kopenhaskiej

Kawa powinna być wysokogatunkowa, ze względu na poziom kofeiny i przeciwutleniaczy. Kawa musi być koniecznie z cukrem, to jest cały posiłek, który ma dać energię do obiadu.
Jajka tylko i wyłącznie ugotowane na twardo, wtedy to tylko czyste białko i odrobina tłuszczu. Musi być zamknięte w skorupce. Jajko na miękko jest ciężkostrawne.
Szpinak ma być gotowany z przyprawami (sól i pieprz), aż do odparowania wody, wtedy zostają w nim wszystkie składniki odżywcze.
Sól zalecana jest morska, jest zdrowsza.
Mięso tylko i wyłącznie wołowe, najlepiej polędwica, bo jest bez żadnych żyłek. Mięso nie może być gotowane, bo traci to co odżywcze. Befsztyk usmażony na oliwie z oliwek (jest zdrowsza od oleju)
Pomidor trochę posolony.
Woda mineralna powinna być nisko- lub średnio-mineralizowana, z niewielką zawartością sodu, a z dużą magnezu
Owoc to jabłko, grejpfrut albo świeży ananas
W czasie diety można pić zieloną herbatę oprócz wody mineralnej
Kompot nie może być ugotowany z cukrem
Szynka musi być bardzo chuda, najlepiej wędzona, plaster to około 10dkg
Jogurt tylko naturalny i niesłodzony, proszę zwrócić też uwagę aby był bez mleka w proszku.
Kawałek grillowanego mięsa czyli połowa piersi z kurczaka. Jeśli ktoś nie ma możliwości ugrillować mięsa to można upiec bez tłuszczu w folii.
Chuda ryba: pstrąg, dorsz, łosoś bez skóry.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz