niedziela, 18 grudnia 2011

Opis diety kopenhaskiej

Dieta kopenhaska została opracowana przez dietetyka duńskiego, stąd ta nazwa. Nie została jednak stworzona w Kopenhadze
Wbrew temu co chcemy przede wszystkim osiągnąć dzięki diecie, dieta kopenhaska nie została stworzona by schudnąć. Jest to, można powiedzieć, skutek uboczny tej diety. Ma ona przede wszystkim na celu oczyszczenie organizmu z toksyn, wyeliminowanie nałogu podjadania między posiłkami, a także zmniejszenia żołądka. Efektem tego jest to, że po skończonej diecie nie damy rady zjadać dużych ilości jedzenia naraz.

Dieta kopenhaska jest bardzo rygorystyczna. Jedyną dopuszczalną zmianą w jadłospisie jest zamiana obiadu z lunchem. I absolutnie nic więcej. W internecie można znaleźć wiele wersji diety kopenhaskiej. Każdy więc dopasowuje do siebie wersję, która mu będzie najbardziej pasowała. To błąd. Każdy składnik w tej diecie opracowany jest tak, aby dostarczał organizmowi odpowiednich składników. Nie można więc zamieniać sobie na przykład mięsa wołowego na kurczaka, ponieważ zawierają one zupełnie inne składniki odżywcze. Jeśli przerwie się tą dietę można powtórzyć ją po pół roku, jeśli ukończymy ją punkt po punkcie to można ją powtórzyć po 2-3 latach.  

Jadłospis diety kopenhaskiej

DZIEŃ 1
Śniadanie: 1 kubek czarnej kawy z 1 kostką cukru
Lunch : 2 jajka na twardo, gotowany szpinak, 1 pomidor 
Obiad : 1 duży befsztyk, sałata z olejem i cytryną

DZIEŃ 2
Śniadanie: 1 kubek czarnej kawy z 1 kostką cukru 
Lunch: 1 duży befsztyk, sałata z olejem i cytryną, 1 świeży owoc 
Obiad: 1 plaster szynki, 2/3 szklanki jogurtu naturalnego 

DZIEŃ 3 
Śniadanie: 1 kubek czarnej kawy z 1 kostką cukru, 1 grzanka 
Lunch: gotowany szpinak, 1 pomidor, 1 świeży owoc 
Obiad: 2 jajka na twardo, 1 plaster szynki, sałata z olejem i cytryną 

DZIEŃ 4
Śniadanie: 1 kubek czarnej kawy z 1 kostką cukru 
Lunch: 1 jajko na twardo, 1 tarta marchewka, małe opakowanie twarożku 
(serek wiejski) 
Obiad: 1 mała puszka mieszanego kompotu z owoców, 2/3 szklanki 
jogurtu naturalnego 
 

DZIEŃ 5
Śniadanie: 1 duża tarta marchewka z cytryną 
Lunch: 1 chuda ryba z cytryną; sok z cytryny dodać do pieczenia 
Obiad: 1 duży befsztyk, brokuły lub sałata 

DZIEŃ 6
Śniadanie: 1 kubek czarnej kawy z 1 kostką cukru, 1 grzanka 
Lunch: 1 kurczak (gotowany), sałata z olejem i cytryną 
Obiad: 2 jajka na twardo, 1 duża marchew 

DZIEŃ 7 
Śniadanie: 1 kubek herbaty bez cukru 
Lunch: 1 kawałek grillowanego chudego mięsa, 1 świeży owoc 
Obiad: nic 


DZIEŃ 8
Śniadanie: 1 kubek czarnej kawy z 1 kostką cukru
Lunch : 2 jajka na twardo, gotowany szpinak, 1 pomidor 
Obiad : 1 duży befsztyk z mięsa wołowego, sałata z olejem i cytryną



DZIEŃ 9
Śniadanie: 1 kubek czarnej kawy z 1 kostką cukru 
Lunch: 1 duży befsztyk, sałata z olejem i cytryną, 1 świeży owoc 
Obiad: 1 plaster szynki, 2/3 szklanki jogurtu naturalnego 


DZIEŃ 10
Śniadanie: 1 kubek czarnej kawy z 1 kostką cukru, 1 grzanka 
Lunch: gotowany szpinak, 1 pomidor, 1 świeży owoc 
Obiad: 2 jajka na twardo, 1 plaster szynki, sałata z olejem i cytryną 



DZIEŃ 11
Śniadanie: 1 kubek czarnej kawy z 1 kostką cukru 
Lunch: 1 jajko na twardo, 1 tarta marchewka, małe opakowanie twarożku 
(serek wiejski) 
Obiad: 1 mała puszka mieszanego kompotu z owoców, 2/3 szklanki 
jogurtu naturalnego



DZIEŃ 12
Śniadanie: 1 duża tarta marchewka z cytryną 
Lunch: 1 chuda ryba z cytryną; sok z cytryny dodać do pieczenia 
Obiad: 1 duży befsztyk, brokuły lub sałata 



DZIEŃ 13
Śniadanie: 1 kubek czarnej kawy z 1 kostką cukru, 1 grzanka 
Lunch: 1 kurczak (gotowany), sałata z olejem i cytryną 
Obiad: 2 jajka na twardo, 1 duża marchew 

sobota, 17 grudnia 2011

Zasady diety kopenhaskiej

Kawa powinna być wysokogatunkowa, ze względu na poziom kofeiny i przeciwutleniaczy. Kawa musi być koniecznie z cukrem, to jest cały posiłek, który ma dać energię do obiadu.
Jajka tylko i wyłącznie ugotowane na twardo, wtedy to tylko czyste białko i odrobina tłuszczu. Musi być zamknięte w skorupce. Jajko na miękko jest ciężkostrawne.
Szpinak ma być gotowany z przyprawami (sól i pieprz), aż do odparowania wody, wtedy zostają w nim wszystkie składniki odżywcze.
Sól zalecana jest morska, jest zdrowsza.
Mięso tylko i wyłącznie wołowe, najlepiej polędwica, bo jest bez żadnych żyłek. Mięso nie może być gotowane, bo traci to co odżywcze. Befsztyk usmażony na oliwie z oliwek (jest zdrowsza od oleju)
Pomidor trochę posolony.
Woda mineralna powinna być nisko- lub średnio-mineralizowana, z niewielką zawartością sodu, a z dużą magnezu
Owoc to jabłko, grejpfrut albo świeży ananas
W czasie diety można pić zieloną herbatę oprócz wody mineralnej
Kompot nie może być ugotowany z cukrem
Szynka musi być bardzo chuda, najlepiej wędzona, plaster to około 10dkg
Jogurt tylko naturalny i niesłodzony, proszę zwrócić też uwagę aby był bez mleka w proszku.
Kawałek grillowanego mięsa czyli połowa piersi z kurczaka. Jeśli ktoś nie ma możliwości ugrillować mięsa to można upiec bez tłuszczu w folii.
Chuda ryba: pstrąg, dorsz, łosoś bez skóry.

Rady

Na befsztyk wybierz polędwicę wołową, bo inaczej ciężko będzie to zjeść z powodu żyłek w mięsie. Polędwica jest bardzo miękka, befsztyk będzie wtedy pyszny. Można go oczywiście posolić , ale dopiero po usmażeniu.
Pamiętaj aby pić około 2 litrów wody dziennie.
Jedyne przyprawy jakie można stosować to sól i pieprz (ale w ograniczonych ilościach)
Nie można zjeść niczego oprócz tego co jest w menu, ponieważ dieta nie da żadnych efektów
Lekarze doradzają aby w czasie diety dostarczać organizmowi dziennej dawki witamin i minerałów np. w postaci tabletek, w szczególności witaminy D, żelaza i wapnia, ale w składzie tabletek nie może znajdować się cukier

Pytania dotyczące diety kopehnaskiej

Czy marchew można zjeść bez tarcia?
Zaleca się trzeć marchew, ponieważ jest wówczas łatwiejsza do strawienia.

Czy jajko może być ugotowane na miękko?
Jajko im bardziej miękkie tym bardziej ciężkostrawne, dlatego trzeba zjeść jajko ugotowane na twardo. Jajka gotowane na twardo to czyste białko i odrobina tłuszczu

Czy może być kalafior albo brokuł zamiast szpinaku?
Absolutnie nie, dlatego w menu jest szpinak ponieważ zawiera składniki które są wtedy organizmowi potrzebne, przede wszystkim żelazo

Jaki chleb na grzankę?
Najlepiej wieloziarnisty

Zalety diety kopenhaskiej

Niewątpliwą zaletą jest oczyszczenie organizmu z toksyn. Dzięki diecie kopenhaskiej zrzucisz w krótkim czasie od 5 do nawet 10 kilogramów. Po skończeniu diety odczuwalna jest lekkość i poprawa trawienia. Uczy odpowiednich nawyków żywieniowych, których większości z nas brakuje. Przede wszystkich dieta 13 dniowa uczy żeby nie sięgać po przekąski, organizm przyzwyczaja się aby nie jeść wieczorami, a co może być najważniejsze dla większości- znacznie ogranicza się apetyt na słodycze. 

piątek, 16 grudnia 2011

Wady diety kopenhaskiej

Wszystko ma swoje wady. Dieta 13 dniowa należy do "diet cud", gdyż w ciągu niecałych dwóch tygodni można zgubić nawet ponad 10 kilogramów. Przed rozpoczęciem diety proszę zapoznać się z radami zamieszczonymi w innym wpisie. Dieta może rozregulować funkcjonowanie organizmu, przez niedostateczną ilość spożywanych kalorii, witamin i minerałów. Bardzo osłabia organizm, dlatego nie jest doradzana dla sportowców i ludzi, którzy pracują fizycznie. Przeciwnicy tej diety uważają że efekt jo-jo następuje zaraz po jej zakończeniu.

Przeciwwskazania do stosowania diety kopenhaskiej

Nie powinny diety kopenhaskiej stosować osoby, które chorują na serce, wątrobę, nerki i żołądek. Nie jest to dieta dla kobiet w ciąży i karmiących. Nie powinno się jej stosować również w okresie dojrzewania. Nie jest to też dieta dla wegetarian i wegan, gdyż nie można w niej zrezygnować z jedzenia mięsa.

czwartek, 15 grudnia 2011

Zalecenia przy zaparciach

Zalecenia przy zaparciach:
  • Koniecznie wypijać codziennie minimum 1,5-2 litry wody nisko- lub średnio-mineralizowanej 
  • Codziennie jeść coś kwaszonego, np. jogurt naturalny, kefir, maślanka, woda z kiszonych ogórków lub 2-3 czubate łyżki kiszonej kapusty
  • Tuż po przebudzeniu na czczo wypić 1 szklankę wody z sokiem cytryny. Po 15 minutach można zjeść śniadanie
  • Ten rodzaj śniadania zjadać 2-3 razy w tygodniu:
       - 2-3 łyżki płatków owsianych
       - 1 czubata łyżeczka rodzynek
       - 1 czubata łyżeczka sezamu
       -1 czubata łyżeczka pestek słonecznika, dyni lub orzeszków
       - 1 czubata łyżeczka zmielonego siemienia lnianego